Τα Είδη Τρούφας
 

  ΜΑΥΡΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΤΡΟΥΦΑ (Τuber melanosporum Vittad.)


 • Διάδοση: Παράγεται και συλλέγεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
  Περιοχές καλλιέργειας: Υπάρχουν διάφορες περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργειά της. Θεωρείται η πιο ενδιαφέρουσα τρούφα για τρουφοκαλλιέργεια.
  Εμπορική αξία:Υψηλή, χάρη στα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στους διάφορους τρόπους γαστρονομικών χρήσεων. Υπάρχει μια σταθερή αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά με τη συνέχιση ψηλών τιμών. Χρόνος συλλογής : Νοέμβριος - Μάρτιος.

 

  ΜΑΥΡΗ ΘΕΡΙΝΗ ΤΡΟΥΦΑ (Tuber aestivum Vittad.)


 • Διάδοση: Παράγεται και συλλέγεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, παρά του ότι οι καλύτερες περιοχές βρίσκονται στην Ιταλία, τη Γαλλία, και την Ισπανία.
  Περιοχές καλλιέργειας: Υπάρχουν πολλές περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργειά της. Είναι σίγουρα μια από τις πιο εύκολες τρούφες για να επιτευχθεί τεχνητή καλλιέργεια. Δεδομένου ότι είναι η μοναδική τρούφα που ωριμάζει το καλοκαίρι, χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία μεταποίησης και στο εμπόριο νωπών.
  Εμπορική αξία:Αν και έχει μια μεσαία-χαμηλή τιμή στην αγορά, η υψηλή παραγωγή της από τις επιχειρήσεις τρουφών της επιτρέπει να πετυχαίνει ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα. Δεδομένου ότι είναι η μοναδική τρούφα που ωριμάζει το καλοκαίρι, χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία μεταποίησης και στο εμπόριο νωπών. Χρόνος συλλογής : Ιούνιος - Σεπτέμβριος.

  ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΣΠΡΗ ΤΡΟΥΦΑ (Tuber magnatum Pico )


 • Διάδοση: Απαντάται κυρίως στην Ιταλία.

  Διάδοση: Περιοχές καλλιέργειας: Περιορισμένες. Είναι πολύ λίγες περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργεια της. Είναι η πολυτιμότερη τρούφα και απολύτως η πιο δύσκολη για να καλλιεργηθεί και με την πιο μεγάλη αναμονή. Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει η τεχνητή καλλιέργεια να βελτιωθεί.
  Εμπορική αξία:Υψηλή. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση της αγοράς, στην περιορισμένη παραγωγή και στη δυνατότητα συντήρησης του προϊόντος. Χρόνος συλλογής : Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο.

  ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΥΦΑ Η ΜΠΟΡΚΕΙΟΣ (Tuber borchii Vittad.)


 • Διάδοση: Παράγεται και συλλέγεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
  Περιοχές καλλιέργειας: Υπάρχουν πολλές περιοχές κατάλληλες για την καλλιέργειά της. Είναι μια από τις πιο εύκολες τρούφες για να καλλιεργήσεις. Συλλέγεται από τα 1500 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και τους παράκτιους πευκώνες.
  Εμπορική αξία:Αρκετά καλή τιμή για την πρώιμη παραγωγή, ικανοποιητική για την όψιμη παραγωγή. Το Μαρτσουόλο (Marzuolo) είναι μια τρούφα που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία μεταποίησης και έχει ζήτηση επίσης στο εμπόριο νωπών.
  Χρόνος συλλογής : Από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

  ΜΑΥΡΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΤΡΟΥΦΑ (Tuber uncinatum Chat )


 • Διάδοση:

  Διάδοση: Παράγεται, συλλέγεται και εκτιμάται κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία. Περιοχές καλλιέργειας: Οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της είναι περιορισμένες σε σχέση με το καλοκαιρινό "scorzone".
  Περιοχές καλλιέργειας:Οι κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της είναι περιορισμένες σε σχέση με το καλοκαιρινό "scorzone".
  Εμπορική αξία:Είναι σε σταθερή άνοδο είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική αγορά.
  Χρόνος συλλογής : Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος.

 • Σημείωση: Από άποψη γενετικής, η διαμάχη ότι η τρούφα "Uncinato" είναι ένας κλώνος, μια ποικιλία του καλοκαιρινού Scorzone ή ακόμα και το ίδιο είδος είναι ακόμα ανοιχτή και δεν έχει διασαφηνιστεί.

  MAYΡH ΧΕΙΜΕΡΙΝH ΤΡΟYΦΑ (Tuber brumale Vittad.)


 • Διάδοση:

  Διάδοση:Είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ιταλία (από το Τρεντίνο μέχρι τη Βασιλικάτα) και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
  Περιοχές καλλιέργειας:Αναπτύσσεται στις ίδιες περιοχές με την πολύτιμη μαύρη τρούφα αλλά και προσαρμόζεται καλά στις λιγότερο κατάλληλες περιοχές, με βαρύ χώμα, πιο αργιλώδες, με λιγότερο ασβεστόλιθο και αδύναμο χώμα. Αναπτύσσεται καλά επίσης σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και με λίγο ήλιο και σε υψόμετρα που ποικίλλουν από τα από 200 μέτρα μέχρι τα 1000 μέτρα επάνω από τη στάθμη της θάλασσας και προτιμά τις καυτές και ηλιόλουστες θέσεις.
  Εμπορική αξία:Έχει πάντα αρκετά καλή τιμή, χάρη στα καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.
  Χρόνος συλλογής :Από τα μέσα Νοεμβρίου έως στα μέσα Μαρτίου.

 • Σημείωση: Από άποψη γενετικής, η διαμάχη ότι η τρούφα "Uncinato" είναι ένας κλώνος, μια ποικιλία του καλοκαιρινού Scorzone ή ακόμα και το ίδιο είδος είναι ακόμα ανοιχτή και δεν έχει διασαφηνιστεί.