Κλάδεμα. Eισαγωγή

Το κλάδεμα φυτών και δέντρων αποτελεί μια βασική κηποτεχνική εργασία η οποία ενισχύει το φυτο στην ανάπτυξη και παράγωγη. Παράλληλα, μας βοηθά να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τη μορφή και την ανθοφορία.

Γίνεται κάθε χρόνο σε φυτά που έχουν ξυλώδη κορμό και βλαστούς και τα μέρη του φυτού που κλαδεύονται είναι τα κλαδιά.Κλάδεμα τον Χειμώνα

Το κλάδεμα των φυλλοβολών γίνεται το χειμώνα διότι το φυτο έχει μειώσει την ένταση των ζωτικών λειτουργιών του, τα αειθαλή αντίθετα μπορούμε να τα κλαδέψουμε ολο τον χρόνο. Τα φυτά που ανθίζουν το χειμώνα δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελείωση η ανθοφορία τους.

Η βλάστηση και η ανθοφορία αποτελούν δυο ανταγωνιστικές λειτουργίες του φυτού. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Με το κλάδεμα προσπαθούμε να ισορροπήσουμε αυτές τις τάσεις ή να τις κατευθύνουμε ανάλογα με τις επιθυμίες μας π.χ. πλούσιο φύλλωμα ή παράγωγη ή ιδιαίτερο σχήμα κορμού και φυλλώματος.

Κατάλληλη εποχή για κλάδεμα
Το κλάδεμα γίνεται τη περίοδο του χειμώνα, ειδικά στα κρύα, διότι οι ζωτικές λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται.

Τα φυτά που ανθίζουν το χειμώνα δεν τα κλαδεύουμε τη χειμερινή περίοδο, άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.Ποτέ δεν τραβάμε ή τσακίζουμε τα κλαδιά με τα χέρια. Κάθε μη λεία τομή είναι πηγή μόλυνσης. Εάν δεν είμαστε δυνατοί αγοράζουμε ψαλίδι κλαδέματος με μακριές λαβες, ώστε να απαιτείτε λιγότερη δύναμη.


Απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Διαφορετικά μια μόλυνση θα μεταφερθεί με το ψαλίδι σε όλα τα δέντρα. Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι. Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί. Η κατεύθυνση της τομής είναι αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός. Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους. Κλαδεύουμε όλα τα σάπια κλαδιά. Επισης τα ξερά, στραβά και αυτά με χτυπήματα.

 
 
Οφέλη Κλαδέματος
  • Το φυτο ανανεώνετε. Ξερά και χτυπημένα κλαδιά απομακρύνονται.
  • Σάπια κλαριά ή με ασθένειες απομακρύνονται, όποτε έχουμε υγιής ανάπτυξη και ελαχιστοποιούμε τα μελλοντικά προβλήματα.
  • Η καινούρια βλάστηση αναπτύσσεται πιο πυκνή.
  • Η παράγωγη είναι πιο πλούσια.
  • Το σχήμα μπορεί να διορθωθεί.
  • Η ανάπτυξη γίνεται ελεγχόμενη.
  • Καλύτερος ηλιασμός και αερισμός του φυτού που οδηγεί σε πιο υγιή φυτά.
 
 

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν αυτόν το χειμώνα για ένα καλό κλάδεμα. Εάν δεν το έχετε ξανακάνει, σκεφτείτε ότι υπάρχει πάντα η πρώτη φορα και ας είστε λίγο συντηρητικοί με το ψαλίδι.