Βραχόκηποι

Ένας βραχόκηπος, επίσης γνωστός ως Ακανόνιστος ή αλπικός κήπος, είναι ένα είδος κήπου που διαθέτει εκτεταμένη χρήση βράχων ή πετρωμάτων μαζί με φυτά που κατάγονται από βραχώδη ή αλπικό περιβάλλον. Τα φυτά του βραχόκηπου τείνουν να είναι μικρά, τόσο επειδή πολλά από τα είδη στη φύση είναι μικρά, όσο και για να μην καλύψουν τις πέτρες του βραχόκηπου. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχεία ή μέσα στο έδαφος. Τα φυτά είναι συνήθως τα είδη που προτιμούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και λιγότερο νερό.

Mορφή Bραχόκηπου
Η συνήθης μορφή ενός βραχόκηπου είναι ένας σωρός από πέτρες, μεγάλες και μικρές, αισθητικά τοποθετημένα, και με μικρά κενά μεταξύ τους, όπου εκεί μέσα θα φυτευτούν τα φυτά. Μερικοί βραχόκηποι ενσωματώνουν και μπονσάι.

Ορισμένοι βραχόκηποι έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να μοιάζουν με φυσική εμφάνιση βραχώδους εδάφους. Οι πέτρες είναι ευθυγραμμισμένες για να δημιουργήσουν μια επίπεδη κλίνη και τα φυτά χρησιμοποιούνται συχνά για να συγκαλύψουν τις αρθρώσεις μεταξύ των πετρών. Αυτός ο τύπος ακανόνιστου βραχόκηπου ήταν δημοφιλής στη βικτοριανή εποχή, συχνά έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από επαγγελματίες αρχιτέκτονες τοπίου. Η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιείται μερικές φορές σε σύγχρονες πανεπιστημιουπόλεις ή σε εμπορική διαμόρφωση χώρου, αλλά μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε μικρότερους ιδιωτικούς κήπους.