Φύτευση δέντρων και θάμνων
 

Τα οπωροφόρα δέντρα και οι θάμνοι, με τα θαυμάσια μπουμπούκια και τα διάφορα σχήματά τους, ομορφαίνουν κάθε κήπο. Και πέρα από την όμορφη εμφάνιση, οι γευστικότατοι καρποί τους γεμίζουν περηφάνια τον ιδιοκτήτη κήπου.

  • Οι θάμνοι μούρων και τα θαμνόδεντρα ενδείκνυνται για το διαχωρισμό τμημάτων του κήπου, π.χ. για το διαχωρισμό του περιβολιού από τα λουλούδια ή για την προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα των γειτόνων. Είναι εύκολο να δημιουργήσετε τοίχους καλυμμένους με φύλλωμα χρησιμοποιώντας πέργκολες και αναρριχώμενα οπωροφόρα, π.χ. σμέουρα ή βατόμουρα.

  • Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι ιδανικοί μήνες για τη φύτευση δέντρων και θάμνων. Το χώμα είναι ακόμα ζεστό και έτσι τα φυτά έχουν αρκετό χρόνο να σχηματίσουν ρίζες, πριν μπει ο χειμώνας.

  • Εάν θέλετε να ομορφύνετε τον κήπο σας με φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα, φροντίστε να τα φυτέψετε εγκαίρως το Σεπτέμβριο. Για τα αειθαλή, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε οι ρίζες να αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε ζεστό χώμα, ώστε τα φύλλα να τροφοδοτούνται επαρκώς με νερό στη διάρκεια του χειμώνα.

  • Όταν επιλέγετε δέντρα ή θάμνους, λάβετε υπόψη σας τις συνθήκες που επικρατούν στη θέση που θέλετε να τα φυτέψετε. Για παράδειγμα, τα οπωροφόρα δέντρα απαιτούν χώμα πλούσιο σε χούμο, βαθύ και χαλαρό που θα πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι βρεγμένο. Οι περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού αντενδείκνυνται. Ένας άλλος παράγοντας επιλογής θα πρέπει να είναι το τελικό μέγεθος του πλήρως αναπτυγμένου δέντρου ή θάμνου. Εάν δεν είστε απόλυτα βέβαιοι, είναι καλύτερο να συμβουλευθείτε έναν ειδικό.

  • Για να φυτέψετε σωστά ένα οπωροφόρο δέντρο, ο λάκκος φύτευσης θα πρέπει να έχει το διπλάσιο πλάτος από τις ρίζες του. Αφού χαλαρώσετε τη συμπυκνωμένη βάση, μπορείτε να βάλετε το δέντρο στο λάκκο. Το σημείο όπου θα απλωθεί η κοπριά θα πρέπει να είναι περίπου 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Τα πρώτα χρόνια, σταθεροποιήστε τους κορμούς των κανονικών και των μισών δέντρων με ένα στήριγμα. Αφού γεμίσετε το λάκκο φύτευσης με χώμα - φροντίστε να είναι πλούσιο σε χούμο! - πατήστε το χώμα και ποτίστε το καλά. Μην ξεχάσετε να ποτίζετε τακτικά το δέντρο τις πρώτες μέρες και όποτε ο καιρός είναι ξηρός.